Música d'arrel

Creada l’any 1990, l’OSSC ha realitzat més de 500 concerts
Els catalans no vam posar-nos a escriure música simfònica fins ben entrat el segle XX. És lògic si pensem que, a Catalunya, d’orquestra simfòniques no en teníem gaires: la del Liceu es dedicava a l’òpera i, fora d’ella, només hi va haver alguna aventura efímera que permetia escoltar escassos concerts a la capital. I poca cosa més. Les primeres temporades simfòniques amb cara i ulls no van començar fins al 1910 amb l’Orquestra Simfònica de Barcelona, creada per Joan Lamote de Grignon. L’Orquestra Pau Casals va iniciar les seves passes el 1920 i, després de la seva desaparició obligada per la Guerra Civil, la vida simfònica catalana no es va reprendre fins al 1944 amb l’Orquestra Municipal de Barcelona, sota la direcció d’Eduard Toldrà.

En aquest context no és estrany que els principals compositors simfònics catalans hagin desenvolupat la seva carrera a partir de mitjans del segle XX. Amb anterioritat a aquesta data en podem trobar alguns (es poden comptar amb els dits d’una sola mà), però un cop ens hi vam posar, la llista esdevingué llarga. El concert de Sant Jordi 2024 que ens proposa l’Orquestra Sant Cugat n’és una bona mostra.

Encara que cadascun dels autors presents al programa té el seu propi i particular llenguatge, hi ha un punt d’unió entre tots ells: la música que escriuen és música d’arrel, música lligada al 100% a la nostra terra, obres que s’inspiren en les nostres melodies populars, en els nostres ritmes i en el color del llegat musical de Catalunya. Potser no cal citar textualment cançons populars, però l’aire que respiren totes aquestes obres és el del nostre mar, el de les nostres muntanyes i el de la nostra gent.
Potser no cal citar textualment cançons populars, però l’aire que respiren totes aquestes obres és el del nostre mar, el de les nostres muntanyes i el de la nostra gent.
A més, Josep Ferré ha inclòs l’obra més catalana escrita per un compositor estranger: Benjamin Britten va visitar Barcelona l’any 1936 amb motiu del Festival de la Societat Internacional de Música Contemporània i, admirat per les nostres festes populars, va compondre una obra brillant basada en diverses melodies que va anar apuntant pels diferents pobles que va visitar.

PROGRAMA
Agustí Borgunyó (1894-1967) L'Aplec
Benjamin Britten (1913-1976) Montjuïc, Suite of Catalan Dances
Pau Casals (1876-1973) Preludi d' «El Pessebre»
Joaquim Serra (1907-1957) Puigsoliu, poema simfònic
Amb la participació de Joves músics de corda
Benjamin Britten (1913-1976) Welcome Ode
Amb la participació dels cors:
Cor infantil Sant Cugat & Cor Aglepta
Dir: Elisenda Carrasco i Oriol Castanyer

Eduard Toldrà (1895-1962) Sardana "Sol ixent"
Emmanuel Chabrier (1841-1894) Havanera
A. Cohí Grau (1921-2012) Jota de Falset
Joan Albert Amargós (1950-) Mil·lenarium


Orquestra Simfònica Sant Cugat
Josep Ferré, director

Cor infantil Sant Cugat & Cor Aglepta
Dir.: Elisenda Carrasco i Oriol Castanyer


Text: David Puertas, divulgador musical
Edició: Cristina Aymerich
Fotos: cedida OSSC

Segueix-nos