Quadres d'una Exposició

Creada l’any 1990, l’OSSC ha realitzat més de 500 concerts
El passat 18 de novembre Salvador Brotons va dirigir el seu primer concert com a director titular de la Simfònica Sant Cugat amb els pianistes Yukiko Akagi i Alex Alguacil.

David Puertas Esteve, divulgador musical, ens va fer una petita presentació pel programa del concret.
La suite Ma mère l’Oye va ser escrita l’any 1908 per a piano a quatre mans. Els intèrprets de l’estrena van ser un nen de sis anys i una nena de deu. Segons el mateix Ravel, “el propòsit d’evocar la poesia de la infantesa m’ha dut a simplificar la meva escriptura i a fer-la més sòbria”.

El títol es refereix al recull de contes de Charles Perrault —Histoires ou contes du temps passé, avec des moralités : Contes de ma mère l'Oye— on hi ha la famosa història de La caputxeta vermella. Ravel, però, va preferir altres protagonistes com la Bella Dorment, les Fades o en Cigronet. A instàncies del director del Thétre des Arts, Ravel va instrumentar i adaptar l’obra per estrenar-la com a ballet el 28 de gener de 1912.

Francis Poulenc va ser deixeble de piano del català Ricard Viñes. El més conegut de la seva producció són els concerts que va dedicar al clave, al piano i a l’orgue. Va visitar Barcelona en diferents ocasions i el Concert per a dos pianos va ser interpretat per Alicia de Larrocha (veure article Any Alícia de Larrocha) i ell mateix al Palau de la Música l’any 1950. L’obra s’havia estrenat al Festival de Venècia el 1932. És molt original la forma de presentar el contingut musical, amb temes inspirats en diferents aires de music-hall, de jazz i, fins i tot, de Mozart.

quadres 61A3125maneespinosa  quadres 61A3106maneespinosa
L’any 1922 Ravel va instrumentar per a orquestra els Quadres d’una exposició de Modest Mussorgski, una obra original escrita per a piano l’any 1874 després de la visita que l’autor va fer a l’exposició de dibuixos, pintures i maquetes del seu amic i arquitecte Victor Hartmann. Ravel va treure suc dels deu quadres i de la passejada que ens condueix d’un a l’altre: va saber trobar l’aire que cadascun d’ells respira en l’original i va omplir de color orquestral la partitura de l’autor rus.
David Puertas Esteve, divulgador musical

Quadres Ossc22 61A2515maneespinosa

Maurice Ravel que va tenir com a professor Gabriel Fauré,  va ser un gran admirador de Claude Debussy i tot i que no eren amics, a la seva mort li va dedicar l'obra "Sonata para violín y violoncelo​".


Els Artistes

Alex Alguacil va obtenir el títol superior de piano a la seva ciutat natal, Barcelona, i va debutar al Palau de la Música Catalana l’any següent. Poc després ho faria a L’Auditori de la ciutat i al Carnegie Hall de Nova York (2008). A la ciutat nordamericana va ampliar estudis a la Manhattan School of Music i hi va residir fins el 2012. La seva carrera com a solista internacional l’ha dut a tocar a ciutats com Tokyo, Vancouver, Portland, Philadelphia o Chicago, a més de col·laborar amb les orquestres i festivals del nostre país. La premsa n’ha resaltat la seva sensibilitat, intel·ligència i maduresa interpretativa. Actualment compagina els recitals i concerts amb la tasca docent al Conservatori Superior de Música del Liceu.
Yukiko Akagi va obtenir el títol superior de piano a la seva ciutat natal, Tokyo, i es va traslladar als Estats Units per ampliar estudis a la Manhattan School of Music de Nova York. Va debutar al Carnegie Hall l’any 2004. Ha estat distingida en diversos certàmens internacionals, com el Maria Canals de Barcelona, el Fundación Guerrero de Madrid o el Concurs de l’Associació de Mestres de Japó. Desenvolupa una intensa carrera internacional i sovint col·labora amb orquestres i Festivals del nostre país. La crítica n’ha elogiat la capacitat de comunicació, el temperament i la presència escènica com a principals puntals al servei de la música. 
Salvador Brotons és, des del setembre de 2022, director titular de l’Orquestra Simfònica Sant Cugat. Compagina el càrrec amb el de director de l’Orquestra Simfònica de Vancouver. Ha estat titular, entre d’altres, de l’Orquestra Simfònica del Vallès, de la Ciutat de Palma, de la Oregon Sinfonietta, de les orquestres de les Universitats de Florida i de Portland i, durant 10 anys, de la Banda Municipal de Barcelona. Com a compositor desenvolupa una intensa carrera: ha escrit més de 160 obres que s’han
estrenat arreu del món i han obtingut reconeixements en diferents certàmens de composició. Ha compost des d’obres per a instrument sol fins a òperes, passant per música simfònica i de cambra. És professor de direcció d’orquestra i de composició a
l’Escola Superior de Música de Catalunya.


SALVADOR BROTONSx300 Yukiko Alex WEBcRicardo Rios Visual Artx300

Miniatura: Fotografies de Mússorgsky i Viktor Hartmann - wiki commons
Capçalera: Alguns dels quadres de l'exposició - wiki commons
Foto 1: @maneespinosa
Foto 2: Salvador Brotons amb la Simfònica Sant Cugat @maneespinosa
Foto 3: Alex Alguacil i Yukiko Akagi @Ricardo_Rios_Visual_Art

Segueix-nos