Obertura “Egmont”-, concert piano i orquestra de Schuman i Simfonia de Beethoven
20-10-2017
La música més romàntica distingeix el concert de tardor de l’Orquestra Simfònica Sant Cugat Déu n’hi do els artistes que han destacat en una activitat a la qual van arribar-hi com a conseqüència d’una lesió. Si el basc Eduardo Chillida no s’hagués lesionat, hauria continuat jugant a futbol, que ho feia molt bé, i molt probablement no s’hauria dedicat a l’escultura. I si l’alemany Robert Schumann (1810-1856) no s’hagués lesionat una mà, sense possibilitat de recuperar-se, probablement hauria continuat sent pianista i no s’hauria dedicat a la composició. De tota manera, les obres que ell componia per a piano eren interpretades a casa seva: les tocava la seva dona. El concert per a piano i orquestra en la menor opus 54 el va estrenar Clara Wieck, dona de Robert Schumann. Aquest magnífic concert, extraordinàriament romàntic, és una de les principals peces que oferirà l’Orquestra Simfònica Sant Cugat el proper 3 de novembre al Teatre-Auditori Sant Cugat. Ayako Fujiki en serà la pianista solista.
Nascuda a Tòquio, Ayako Fujiki va començar a tocar el piano quan era una nena petita i va fer el seu primer concert als set anys, tocant Beethoven i Chopin. Com a pianista, s’estrenà al Palau de la Música Catalana i ha compost peces orquestrals amb piano i d’altres instruments. Deixeble d’Alicia de Larrocha i especialista en música espanyola, ha actuat en països com el Japó, el Regne Unit, Àustria, Suïssa, Itàlia, Colòmbia, Bulgària i Espanya.
L’Orquestra Simfònica Sant Cugat ha interpretat, al llarg de la seva història, unes quantes simfonies del gran músic Ludwig van Beethoven (1770-1827), també alemany, també romàntic; concretament, ha interpretat la primera, la cinquena -dirigida per Antoni Ros Marbà- i la novena. Al proper concert oferirà la vuitena, una obra especialment alegre, tot i que quan la va compondre Beethoven ja patia una de les malalties més terribles que pot afectar un músic, la sordesa –patia sordesa des del 1798, i va anar empitjorant fins a fer-se pràcticament total cap al 1820-.
En aquest concert de tardor, l’Orquestra Simfònica Sant Cugat serà dirigida pel prestigiós director búlgar Grigor Palikarov, que també és compositor i pianista.
La carrera professional de Grigor Palikarov com a director d’orquestra simfònica va començar a la Banda Simfònica de l’exèrcit búlgar. Va ser director titular i director artístic de la Filharmònica Juvenil Pioneer. L’any 2001 va ser designat director de l’Òpera Nacional de Sofia i Balletin. Actualment és el gerent i director artístic de l’Orquestra Symphony Opereta Georgi Atanasov. Palikarov viatja regularment a països com Alemanya, Àustria, Bèlgica, França, Itàlia, Luxemburg, Macedònia, Eslovènia, Suïssa, Taiwan, Estats Units, Japó...
Amb aquest repertori la formació simfònica santcugatenca recupera l’esquema més habitual dels grans concerts, el format per una obertura –en aquest concert, serà l’obertura d’ “Egmont”, de Goethe, també composta per Beethoven-, un concert amb solista i una simfonia. L’Orquestra Simfònica Sant Cugat oferirà aquest mateix repertori al Teatre La Massa de Vilassar de Dalt tres dies més tard, el 6 de novembre.
Daniel Romaní
Romanticisme musical
Creada l’any 1990, l’OSSC ha realitzat més de 500 concerts