Concert de Sant Jordi

Creada l’any 1990, l’OSSC ha realitzat més de 500 concerts

La música catalana serà la protagonista del concert de Sant Jordi de l’Orquestra Simfònica Sant Cugat, en el qual participarà la violinista Kalina Macuta. El concert se celebrarà el 23 d’abril al Teatre-Auditori Sant Cugat.


Dirigida per Xavier Pagès, la formació simfònica santcugatenca oferirà “Empúries”, d’Eduard Toldrà (1895-1962) i “Impressions camperoles”, de Joaquim Serra (1907-1957). A més, amb motiu del cinquantenari de la mort de Joan Manén (1883-1971), d’aquest compositor s’interpretarà “Caprici número 3 per a violí i orquestra” i “El cavaller enamorat”. També compon -i fa orquestracions- Xavier Pagès. “Briònia” -una sardana per a orquestra-, de Xavier Pagès, i “Paga-li, Joan”, la dansa tradicional que es balla cada any per la Festa Major de Sant Cugat -orquestrada per Xavier Pagès- formen part del repertori d’aquest concert.

Joan Manén, violinista i compositor

Joan Manén i Planas (1883-1971) va ser un virtuós del violí i compositor d’una obra molt important i extensa: òperes, obres simfòniques, concerts, ballets, música de cambra, sardanes, cançons... També va fer nombroses transcripcions musicals. És un dels músics catalans més rellevants del segle XX que no fou valorat ni reconegut després de la seva mort. La seva figura és l’emblema i la força motriu per reivindicar un gran nombre de compositors catalans de qualitat que mereixen ser coneguts, interpretats i consolidats en les programacions de concerts.

Kalina Macuta, violinista

Nascuda a Olsztyn (Polònia), Kalina Macuta va estudiar sota la direcció de professors polonesos tan importants com Artur Milian o Magdalena Szczepanowska. El 2002 va finalitzar els seus estudis a l’Acadèmia de Música Fryderyk Chopin de Varsòvia amb Matrícula d’Honor. Durant els seus estudis va ser becada per rebre màster classes d’eminents violinistes com Igor Ozim, Valerij Klimov o Pierre Amoyal. També ha participat en màster classes impartides per Thomas Brandis, Olivier Charlier, Victoria Neaga, Roman Totenberg, Robert Szreder i Krzysztof Wegrzyn. Ha estat premiada en importants concursos internacionals: el concurs per a violí sol Tadeusz Wronski (menció especial), el concurs de música de cambra de Lodz, formant part del quintet amb piano “Tutte le Strade” (1r premi) i el Concurs Internacional Maria Canals de Barcelona, en la modalitat duo-Sonates, amb la pianista Agnieszka Kaczmarek (Diploma d’Honor), el 1999, i amb Daniel Blanch (Medalla per Unanimitat), el 2004.

Ha realitzat amb èxit nombrosos concerts a tot Europa. Ha actuat en importants sales de concerts: a la Societat de la Música i la Filharmonia Nacional de Varsòvia, la Sala de Ball del Palau de Lancut i a la Casa “Atma” de Szymanowski a Zakopane. El 2005 va realitzar el seu debut com a solista al Palau de la Música Catalana, de Barcelona, al costat de l’Orquestra de Cambra d’Andorra sota la direcció de Miquel Ortega. Entre els seus enregistraments discogràfics cal destacar el disc editat per Columna Música en què interpreta en directe amb el pianista Daniel Blanch dues sonates per a violí i piano de Beethoven. El 2002 va treballar com a tercer concertino a l’Orquestra Simfònica d’Aalborg (Dinamarca). Actualment és part integrant de l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu a Barcelona.

Xavier Pagès, director d’orquestra

Xavier Pagès-Corella va estudiar piano, composició i direcció d’orquestra a Barcelona amb Margarita Serrat, Salvador Pueyo, i Albert Argudo, i posteriorment a Viena amb Reinhard Schwarz i Georg Mark. Com a director i compositor ha col·laborat amb formacions com l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, la Sinfónica de Galicia, l’Orquesta Ciudad de Granada, l’Orquesta de Córdoba, l’Orquestra Simfònica Ciutat d’Eivissa, l’Orquesta Sinfónica Sinaloa de las Artes (Mèxic), l’Orquesta Filarmónica de Mendoza (Argentina), la Thüringen Philharmonie (Alemanya), la Knox-Galesburg Symphony (Estats Units), l’Oare String Orchestra (Regne Unit), l’Orchestre de Catalogne (França), l'Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida, l’Orquestra Camera Musicae, la Giorquestra, la Camerata Eduard Toldrà, l’Orquestra Camerata XXI, l’Orquestra Terrassa 48, l’Orquestra del Real Cercle Artístic de Barcelona, la Banda Municipal de Bilbao i la Cobla Sant Jordi.

Entre els premis rebuts destaquen el 10è Concurs Internacional de Composició Musical Andrés Gaos, el 17è Concurs Internacional de Composició Musical Ciutat de Tarragona, l’Oare String Orchestra Composing Competition, i el Concurs Mirabent Magrans. Actualment és director musical del Barcelona Modern Ensemble i professor del Conservatori Superior de Música del Liceu.


Segueix-nos