EL POEMA DE NADAL

Creada l’any 1990, l’OSSC ha realitzat més de 500 concerts
Des.2020 L'any passat l'Orquestra va tenir la satisfacció de participar, amb quatre dels seus músics, en el POEMA DE NADAL dirigit per la Teresa Canas.

Aquest any 2020 repetirem la col·laboració, sempre que els déus es conjurin a favor nostre i aconseguim un espai digne de suportar les mesures anti COVID-19. Els músics que hi participaran en nom de l'Orquestra són: Nausica Berni (violí primer), Inés Sanchís (violí segon), Albert Flores (viola) i Julià Borràs (violoncel). Hem demanat a la Teresa Canas, actual directora de l'espectacle PER NADAL, FEM EL POEMA que ens n' expliqui la història i les característiques. Us deixem, doncs, amb les paraules de la Teresa sobre aquest espectacle tan nadalenc i santcugatenc. 


PER NADAL, FEM EL POEMA.

El Poema de Nadal de Josep Maria de Sagarra és una magnífica composició poètica, amb un sentit profund que ens pot servir com un bon element de reflexió en aquests temps. Temps de Nadal. Temps de Pandèmia. Tenim una fita en la vida? El poeta ens vol fer reflexionar sobre els nostres anhels, camis, obstacles, ... a través dels quatre cants del poema.
Cant I: L'estrella representa i simbolitza els anhels, els desigs, el que hom vol aconseguir, una fita, el que en diríem l’objectiu.
Cant II: El rabadà personalitza els mals del mon, els obstacles que dificulten o impedeixen la realització dels anhels, dels desigs, d’arribar a la fita, d’aconseguir l’objectiu.
Cant III: El camí. Com hem de fer el nostre camí? Potser amb humilitat, netedat d’esperit, honestedat, noblesa, podrem conquerir així, la nostra estrella?.
Cant IV: Betlem. Representa el goig d’haver arribat al final del camí, l’assoliment de l’objectiu. Hi arribem?

El POEMA A SANT CUGAT
El Poema de Nadal, en l’època actual, es va representar per primera vegada l’any 2008, quan, des de l’àmbit d’Òmnium Cultural, es va posar en escena Nadal a Casa al Teatre de La Unió, sota la direcció del mestre Esteve Polls.
L’any següent es va tornar a representar. Va ser a la Parròquia de Sant Pere Octavià, amb la direcció de Teresa Canas, qui ja va ser l’ajudant de direcció d’Esteve Polls el 2008.
Va seguir un interval de tres anys en els quals, organitzat per Òmnium, es van representar a la Parròquia de Sant Pere Octavià alguns cants del Poema, encara que no en la seva totalitat.

AMANTS DEL TEATRE
Teresa Canas, fundadora de l’Associació Amants del Teatre, va tenir el goig de fer d’ajudant de direcció en la primera representació actual del Poema i poder treballar al costat del director Esteve Polls, que va ser qui li va fer estimar i comprendre El Poema d’una manera extraordinària.

El 2013, des de l’Associació Amants del Teatre, es va pensar que seria una llàstima deixar perdre aquesta excdl·lent iniciativa nadalenca i va agafar-ne el relleu, engegant una altra vegada la representació del Poema en la seva totalitat. Així, doncs, es va representar Tot passejant pel Poema de Nadal a La Unió (2013) i a la Casa de Cultura (2014).

PER NADAL, FEM EL POEMA
L’any 2015, per primera vegada, es va fer Per Nadal, fem el Poema a l’Aula Magna de l’Escola Municipal de música Victòria dels Àngels, un marc amb una sonoritat immillorable i que facilita una posada en escena molt íntima, que permet arribar a un públic envoltat per les veus dels cinc actors, el piano, la veu delicada i vibrant de la soprano, el quartet de corda i una composició musical que realça i dona força a les paraules de Josep Maria de Sagarra, creada especialment per aquest espectacle, creant un clima molt especial i màgic.

Com cada any, quan arriben les festes nadalenques, (enguany, si el Covid-19 i el PROCICAT ho permeten) l’Associació Amants del Teatre posarà en escena l’espectacle poètic-musical “Per Nadal, fem el Poema”, basat en el Poema de Nadal de Josep Maria de Sagarra.

La representació d’aquest poema nadalenc, amb dramatúrgia i direcció de Teresa Canas, i composició i direcció musical de David Bozzo, comptarà amb: el Quartet de corda de l’Orquestra Simfònica de Sant Cugat, la soprano Bea Llamas, la pianista Clotilde Manuel, les actrius Paquita Puig i Carme Ballesteros i els actors Ferran de Juan, Joan Berlanga i Pep Miramunt; i una posada en escena amb un format el més semblant possible al dels anys anteriors.

L’Associació Amants del Teatre vol seguir posant, cada any, El Poema de Nadal als escenaris de Sant Cugat, donant continuïtat a una activitat nadalenca que ja va sent tradició.   POEMANADALESC 6405 00039 2

Text I Imatge: Teresa Canas, Associació d'Amants del Teatre.

Darreres notícies

Segueix-nos