EL VALS VIENÈS

Creada l’any 1990, l’OSSC ha realitzat més de 500 concerts
Des.2020 Amb el títol El Vals vienès, res més adient en aquestes dates tan especials que parlar dels orígens dels valsos i altres peces que acostumen a interpretar les orquestres arreu del món. I aquí a casa nostra. 
Johann Strauss (pare) anava de poble en poble amb la seva orquestra per fer ballar la gent a la "Festa Major" i es va adonar que la música per ballar era massa curta. Mentre els nois s'animaven a demanar a una noia si volia ballar, parlar amb ella i anar a la pista, restava poc temps per ballar. Aleshores va idear un nou tipus de composició que consisteix en cinc valsos curts amb unes transicions entre ells, una obertura al començament i una coda al final. Tot plegat amb una duració superior als deu minuts. Aquesta nova fórmula va tenir un gran èxit i es va consolidar com el "gran vals vienès".

Johann Strauss va tenir tres fills: Johann Strauss (jr), Josef Strauss i Eduard Strauss. Tots tres també varen ser músics i compositors de gran talent. Les seves obres eren garantia d'èxit. La música de la família Strauss és la base del concert de Nadal que des de Viena s'ha exportat a la resta del món amb l'ajut inestimable dels mitjans de comunicació.

El primer “Gran Concert de Valsos” es va celebrar a Viena el dia 31 de desembre de 1939 en un assaig obert al públic. Els següents concerts s'han celebrat sempre el dia 1 de gener i des de l'any 1959 es retransmeten en directe pels canals de televisió gairebé per tot el món des de la Sala Daurada del Musikverein de Viena. Aquest any el director convidat serà Riccardo Muti.

La tradició del concert de valsos per les festes nadalenques no és l'única opció. A Alemanya i altres països europeus s'acostuma a interpretar el conte de Nadal "El Trencanous", de Txaikovski. Al Japó, després de la 2a guerra mundial van associar els valors de pau universal amb la 9a simfonia de Beethoven, que interpreten sempre per aquestes dates.

En els darrers anys l’OSSC ha interpretat el concert de valsos al Teatre-Auditori Sant Cugat i també a Andorra, Badalona, Barberà del Vallès, Barcelona, Calaf, Castellar del Vallès, Castellbisbal, Castelldefels, Falset, Lliçà d’Amunt, L’Hospitalet, Manresa, Mataró, Mollet, Montcada i Reixac, Prat del Llobregat, Premià, Reus, Vendrell, Vic, Viladecans i Vilassar de Dalt.

Aquest Nadal, l’Orquestra ofereix cinc concerts de valsos: a l'Auditori de Cornellà el 20 desembre, al Teatre-Auditori Sant Cugat els dies 28 i 29 de desembre, al Teatre Fortuny de Reus el 30 de desembre i al Teatre Municipal de Montcada i Reixac el dia 3 de gener de 2001. En el concert, a més de les polques i valsos de la família Strauss, podrem escoltar l’obertura "Pique Dame", de Suppè, la suite "El Llac dels cignes", de Txailovski i les Nadales catalanes orquestrades per Salvador Brotons, que serà el director convidat d’aquest concert.

vals vienes butlleti2020 interior 02

L'esperit dels concerts de valsos és la música alegre, brillant, espectacular, pensada per ballar. Són concerts que apropen la gran música simfònica a tota mena de públic. Un espectacle que ha esdevingut tradicional per aquestes Festes de Nadal.


Flora Puntós i Cabero
Presidenta
Orquestra Simfònica Sant Cugat

Si voleu veure més fotografíes dels concerts de valsos i danses us adjuntem un enllaç a la galeria de imatges de Nadal: 
simfonica.cat/multimedia/galeriadeimatges/valsosidanses





Darreres notícies

Segueix-nos