L'Orquestra Simfònica Sant Cugat amplia el repertori del tradicional concert de Nadal

Creada l’any 1990, l’OSSC ha realitzat més de 500 concerts
Quan arriba el Nadal, nombrosos melòmans esperen la celebració del concert de valsos i danses de l’Orquestra Simfònica Sant Cugat. L’espectacle, que  incorpora diverses bromes, i compta amb la participació del públic, ja és una tradició molt arrelada... quasi com les mateixes festes.

El Festival de valsos i danses d’enguany ofereix un repertori més variat que els anys anteriors, ja que inclou peces d’autors contemporanis del qui és un dels compositors de valsos més populars, Johann Strauss Jr  (1825-1899), com ara Franz von Suppé (1819-1895),  Jacques Offenbach (1819-1880) i Émile Waldteufel (1837-1915).  

A més, l’Orquestra Simfònica Sant Cugat ofereix la peça de jazz “Dansa pirata”, de Leroy Anderson (1908-1975) i dues peces d’autors catalans: la sardana “Sol ixent”, d’Eduard Toldrà (1895-1962) i la suite de nadales catalanes instrumentades per Salvador Brotons (1959-).

Del Festival de valsos i danses se’n faran dos concerts al Teatre-Auditori Sant Cugat, els dies 27 i 28 de desembre. Prèviament, el 26 de desembre, s’haurà fet a Premià de Mar (a l’Associació Cultural i Centre L’Amistat). L’Orquestra Simfònica Sant Cugat també oferirà aquest programa als municipis de Castelldefels (Teatre Plaza, 29 de desembre) i de Manresa (Teatre Kursaal, 12 de gener).

El vals

El vals és una dansa popular i de saló popularitzada a Viena a finals del segle XVIII. Després del Congrés de Viena (1814-15) va ser molt conreada i es va difondre per tot Europa com a ball de societat.

Els valsos més coneguts són els de la família Strauss, dinastia de músics iniciada amb Johann Strauss, que van fer del vals un signe d’identitat de la societat aristocràtica vienesa del moment. El vals no ha perdut vigència d’aleshores ençà i ha quedat indefectiblement associat a Viena, a les celebracions de noces i al dia de Cap d’Any.

Aquesta dansa està escrita en compàs de tres per quatre i formada per una successió de diversos temes (cinc en temps de la família Strauss) amb diferent melodia, precedits per una introducció gairebé simfònica i una coda final en la qual es recapitulen algunes melodies de la peça, no necessàriament en el mateix ordre.

A més dels valsos de la família Strauss, d’altres músics han llegat preciosos valsos, tant per a un sol instrument com el piano (Chopin), com també per a orquestra (“Valsos nobles i sentimentals”, de Ravel, iniciament escrits per a piano)

Salvador Brotons

El director i compositor Salvador Brotons va néixer a Barcelona el 1959. Ha escrit més de 100 obres, majoritàriament orquestrals i de cambra, i ha guanyat més de quinze premis de composició, entre ells el “Premio Orquesta Nacional de España” (1977) per les seves Quatre peces per a cordes i el Premi Reina Sofia de Composició (1991) per la seva obra Virtus. Un bon nombre de les seves obres han estat editades i també enregistrades en diversos CDs tant a Europa com als EUA amb segells com EMI, Auvidis, Albany Records, Claves, RNE, Harmonia Mundi, etc. Actualment compagina una intensa agenda com a director d’orquestra -és director de la Vancouver Symphony Orchestra (EUA), de la Banda Municipal de Barcelona i de l’Orquestra Simfònica de Balears Ciutat de Palma- amb la composició d’encàrrecs d’obres de tot gènere.

Segueix-nos